Burc yorumlari

  • Osmanlıda Padişahların Görev ve Yetkileri

    Osmanlı Padişahlarının asli görevleri ”Halife-i Müslimin” olarak Dar ül-İslam’ı Dar ül-Harb’a karşı savunmak, diyar-ı küfr’de ”ila-yi Kelime-t-Ullah” yapmaktır. Buda fetihler yaparak da İslamlığın yayılmasını gerektirir.

    Kayıtlarda ”miri arazi” olarak anılan ülke toprakları devlete aittir. Ancak devletin tüzel kişiliğini Padişah temsil ettiği için kurumsal olarak onun şahsi mülküdür. Tatbikatta ise devletin tüzel kişiliğine vekaleten vesayet eder. Dolayısıyle bu dolaylı tasarrufu sırasında arazi üzerinde yaşayan, onu ekip, biçen reaya’ya İslam’ın hakkaniyet ilkelerine de uygun olarak davranmak zorundadır. Adaletli davranmayı ise Şer’i ve örfi hukuku uygulayan kadılar aracılığıyla sağlayacaktır.

    Diğer taraftan Padişah Osmanlı ülkesini miri toprak rejimine uyarak ve vakıf arazileri kollayarak yönetmeli, devlet mülkünü koruyabilmek için özel mülkiyet hakkını kişilere son derece kısıtlı olarak vermelidir.

    Halife olarak elden geldiğince İslam birliğini koruması gerekir. Mekke ve Medine’ye özel ihtimam göstermeli, müslümanların Hac farizalarını rahat ve korkusuzca ifa edebilmelerini sağlamalıdır.

    Ehl-i İslam’ın, eshab-ı küfr karşısında iktisadi ve askeri bakımlardan dün (aşağı) vaziyete düşmesini önlemelidir.

    Padişah’ın iradesi kanundur. Dolayısıyla herhangi bir uygulamayı kendi istediği biçimde çözümletecek bir hukuk kuralıdır. Kamu düzenini ve ”Padişahi hukuk” (ya da örfi Osmanlı hukuku) sağlar, ancak bu hukukun hükümleri şer’i hukukun kriterleri dışına çıkamaz ve onun kurallarına karşı olamaz. Başka bir deyişle Padişah’ın kanun sayılan emirleri de şer’i hukukun bir tür vesayeti altındadır. Üstelik uygulamada, Padişah yalnız şer’i hükümlere uymakla yükümlü değil, ecdadının çıkardığı kanunlarla, örneğin Teşrifat-ı Kadime gibi bazı geleneksel kurallar ile de sınırlanmıştır.

    Okunma Sayısı ; 1.231 views

    Osmanlıda Padişahların Görev ve Yetkileri Benzer Yazılar

    Haydarpaşa Garı,1908′de İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilen tren garıdır. Gar, TCDD’nin
    Galata Kulesi Hakkında Bilgiler
    Galata Kulesi, İstanbul’un Galata semtinde bulunan ve şehrin en önemli sembollerinden biri olan 528 yılında inşa edilmiş bir kuledir.
    Balıklıgöl Hakkında Bilgiler
    Balıklıgöl, (Aynzeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri) Şanlıurfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında
    II. Abdülhamid( 1842 – ö. 10 Şubat 1918), Osmanlı İmparatorluğu’nun 34. padişahı ve 113. İslam halifesidir. Sultan Abdülmecid’in
    İstanbuldaki Müzeler Listesi İstanbul Arkeoloji Müzeleri Ayasofya Müzesi Aya Eireni (St. Irene) Kariye (Khora Kilisesi) Müzesi Fethiye (Pammakaristos

    Toplam 0 Yorum Yapılmış

    Alttaki formu doldurup yorumunuzu ekleyebilirsiniz




    Osmanlıda Padişahların Görev ve Yetkileri Etiketler

    osmanlı padişahlarının görevleri, osmanlı padişahlarının yetkileri